Dette Scatt-trikset lar blinde og svaksynte skyte på blink

Har klubben din en Scatt MX-02 eller WS1? Da kan blinde og svaksynte bli med på neste trening.

Mange bruker skytesimulatoren fra Scatt til tørrtrening eller til å analysere egen skyteteknikk. Men visste du at simulatoren også har en innebygd funksjon for blinde og svaksynte skyttere?

Funksjonen gjør at skytteren hører en lyd når han eller hun sikter på skiven, og lyden blir lysere jo nærmere tieren man sikter. Dermed kan blinde og svaksynte delta på lik linje med seende skyttere.

Slik gjør du det

Funksjonen ligger gjemt nederst i en valgmeny, men er lett å skru på eller av.

  1. Koble til Scatt-enheten og kalibrer slik du vanligvis gjør.
  2. Klikk “Verktøy” i toppmenyen, og deretter “Valg”.
  3. Bla deg nedover til bunnen av menyvinduet.
  4. Huk av for “lydgenerator for blinde skyttere”, og klikk OK.
Funksjonen ligger nederst i valgmenyen. Du kan også finjustere hvor lys tonen skal være når du sikter på ulike deler av skiven.

Funksjonen ligger nederst i valgmenyen. Du kan også finjustere hvor lys tonen skal være når du sikter på ulike deler av skiven.

Så enkelt er det! Nå skal du høre en lyd idet du sikter på skiven. (Det kan være lurt å koble til hodetelefoner så andre skyttere ikke blir forstyrret.)

Obs: Lyden spilles ikke når du kalibrerer Scatt, så en seende skytter må gjøre ting klart først.

Slik høres det ut

Slik høres det ut når en blind person bruker Scatt til å skyte på pistolskive. (Trykk på lydikonet i spilleren hvis du ikke hører noe når videoen spilles av.)

Gi flere muligheten til å bli VI-skyttere

Blinde og svaksynte konkurrerer både i Norge og internasjonalt, i en egen klasse som heter SH3. Idretten kalles også VI-skyting (“visually impaired”).

I dag vet vi dessverre bare om to klubber i Norge som har lagt til rette for VI-skyting — Kisen MSL og Vestre Bærum SSL. Vi håper flere klubber vil bli med!

Hvis din klubb har en Scatt-enhet tilgjengelig, trenger dere ikke mer teknisk utstyr for å ta imot blinde og svaksynte medlemmer.

Ikke godkjent internasjonalt

Scatt er dessverre ikke godkjent for bruk i internasjonale stevner. Her kan du lese om skyteutstyret som er godkjent.

Reglene for VI-skyting i Norge er foreløpig i støpeskjeen, så dere i klubben bestemmer om blinde medlemmer får delta på klubbstevner med Scatt.

Daniel Waløscatt